Stjärnkvällars första arbetsår är till ända

18 juni, 2024

Stjärnkvällar tar lite semester

Stjärnkvällar tar lite semesterKlockan är 05.30 och det är fullt dagsljus ute. Det är tre dagar till midsommar och jag hade behövt stiga upp för flera timmar sedan om jag hade velat se soluppgången. Man ser den från vårt kök. Varje morgon och varje kväll färgas himmelen rosa och talar om att det är dags för vila, eller för ett nytt försök. Stoppa upp. Reflektera. Börja om. Jag älskar Norden och våra årstider, kan inte föreställa mig att bo nån annanstans.

Man brukar säga att det tar ett år ungefär att bo in sig efter en flytt, eller att lära sig rutinerna på ett nytt jobb. Jag tycker det verkar stämma. Vi som är Stjärnkvällar åker på några veckors semester efter midsommar och sen har det gått ett år sedan vi sparkade igång vårt nya liv på allvar. Vilket år det har varit!

Men, Pappa! Med Tomas von Brömssen!

Vår första produktion ”Men, Pappa” blev en succé, både konstnärligt och kommersiellt. Vi kommer därför spela den igen nästa vår, då på andra ställen i landet. Det var ett drömmigt första projekt och det är en himla tur att föreställningen lever vidare, det hade varit alldeles för smärtsamt att avsluta den helt. Att Tomas von Brömssen blev vår första samarbetspartner har betytt så otroligt mycket för oss, inte minst rent konstnärligt och för mig personligen. Jag och Tomas brukar prata ibland om hur konstigt vi jobbade fram föreställningen. Vi bara satt där i köket och pratade och så skrev nån lite manus och sen skrev nån annan lite manus och så använde vi lite här och lite där och så kom nån ihåg en sång och sen kom nån på en vits och så satt vi och vände och vred på grejer och sen en dag bara vi reste oss upp och spelade den.

Så kan man väl inte göra? Sa han, Tomas von Brömssen själv, när vi var klara. Det där gör mig så glad. Att lyckas med en oväntad process som vi inte riktigt kan förklara med en så erfaren och begåvad skådespelare som Tomas. Det är en fröjd att rusa igenom showen varje gång och knappt hinna med själv i svängarna.

Spelorter och datum på vårens turné av ”Men, Pappa!”: Klicka här

Musikalen runt på 80 minuter

Dagen efter sista föreställningen åkte jag på en film-dag inför höstens projekt, ”Musikalen runt på 80 min”. Det är tufft, det där, jag ska inte låtsas nåt annat. Att gå så fort mellan olika projekt där man är kreativt ansvarig, besluten måste fattas för att alla ska kunna jobba, men man hinner inte reflektera. Då får man försöka lita på erfarenheten och processen. Jag fattar de beslut som verkar vettiga idag. I stunden måste jag använda min intuition, att den kommer leda mig till beslut som är tillräckligt bra för att vi ska kunna fatta nya beslut i morgon. Säcken kommer knytas ihop till slut, även om du inte kan se hur just idag. Jobba på bara. Det är nog det jag lärt mig mest under det här året. Fortsätt jobba.

För en som älskar att jobba är det där ju egentligen drömmen. Bara kör. Nu. Du lever drömmen, det är det man måste fatta.

Musikalen runt på 80 minuter

Musicalen runt pa 80 min

 

Det är nu drygt fyra veckor sedan vi hade den där filmdagen och idag är det dags! Erik-André Hvidsten kommer hit för den första manus-läsningen. I kväll ska vi träffa vår pianist och sjunga igenom materialet. Jag kommer inte vidare utan input från andra och jag gläder mig massor. Det här är kollegor som jag vet ger energi. Jag kommer vara fylld av nya idéer och möjligheter efter att ha träffat dem. Det är fantastiskt att arbeta med personer som man känner så inför.

 

Den 21 September är det premiär av Musikalen runt på 80 minuter!

Spelorter och datum till Musikalen runt på 80 minuter: Klicka här

 

Vi på Stjärnkvällar önskar er en riktigt fin sommar!

Det är så mycket som rör sig i världen just nu. Mycket som är osäkert. För oss har det hjälpt att minska ner vår värld, fokusera mer på det som är nära, sånt som vi vet är viktigt för oss, försöka stabilisera i sitt eget lilla vattenglas. På så sätt har världen blivit större. Vi kan se oss själva i fler människor. Är det inte märkligt?

Glad sommar fylld av väder och vind, samtal, skratt och jordgubbar!

Hälsningar
Evelyn och Sten

Evelyn Jons och Sten Cranner